KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

RUNDVEE-INSEMINATIE

EN VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN BIJ KOEIEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


De ontdooitijd van rietjes diepvriessperma moet aan minimale eisen voldoen.

Bij het ontdooien van diepgevroren sperma is de opwarmsnelheid van essentieel belang. Diepvriessperma moet zo snel mogelijk worden ontdooid. Dit betekent niet dat men diepvriessperma zo snel mogelijk moet gaan ontdooien (nadat men het rietje uit de spermacontainer vandaan heeft gehaald). Maar dat het ontdooiproces zo snel mogelijk moet verlopen, wanneer het eenmaal is ingezet. Men heeft wel even de tijd om op het rietje de naam van de stier, waarvan het sperma afkomstig is, te gaan checken. Veel langer moet het echter niet gaan duren, omdat het ontdooiproces anders al gauw een bepaalde kritische grens overschrijdt.

Wanneer het sperma te langzaam wordt ontdooid, vindt er schade aan de spermatozoa plaats. Er ontstaan dan namelijk binnen die spermatozoa ijskristallen van een dusdanige grootte, dat ze mechanische schade kunnen gaan toebrengen aan de celinhoud en aan het celmembraan. Die schade heeft veelal de dood van de spermatozoa tot gevolg.

Voor het ontdooien van het sperma gebruikt men water. Er zijn duidelijke redenen om juist water als ontdooimedium te gebruiken. Men zal de rietjes met diepvriessperma ondergedompeld in water namelijk op de juiste manier kunnen ontdooien. Meer intensief en meer egaal dan bijvoorbeeld met warme lucht, of door middel van opwrijving van het spermarietje. Water heeft ook een veel grotere warmtecapaciteit dan lucht (water geleidt beter dan lucht).

Bij ontdooiing van een rietje diepgevroren sperma in lucht van 20° C, is de opwarmsnelheid bijvoorbeeld slechts zo'n 25 graden Celsius per minuut, terwijl dit in water van dezelfde temperatuur ongeveer tien keer zo snel gaat. Een rietje met sperma wat in vloeibare stikstof is ingevroren, heeft in lucht van 20° C dus ongeveer 8 minuten lang werk om volledig te ontdooien. Terwijl dat in water van diezelfde temperatuur ruim ¾ minuut duurt.

Bij een watertemperatuur van 20° C duurt het ontdooiproces dus nog vrij lang. Daarom is het beter om een iets hogere ontdooitemperatuur aan te houden. De gebruikelijke temperatuur van het waterbad, waarin de ontdooiing moet plaatsvinden, ligt uiteen van 25-30° C. Voor de dunne rietjes met een kwart milliliter verdund sperma bedraagt de ontdooitijd dan 20 seconden. En voor de dikke rietjes met een halve milliliter verdund sperma bedraagt deze dan 30 seconden. Het waterbad bevindt zich bij voorkeur in een kokervormig omhulsel, van zodanige afmetingen dat het spermarietje er zoveel mogelijk rechtstandig in ontdooit. Het rietje moet namelijk niet in horizontale stand gaan drijven in het waterbad, anders ontdooit een gedeelte van het sperma in het rietje aan de lucht. Proefondervindelijk is gebleken dat men de rietjes, met een halve milliliter verdund sperma, wel even op voorzichtige wijze moet afslaan, voordat men ze in het ontdooiwater deponeert. Want er kan anders onderin die rietjes nog een druppel stikstof vóórkomen. En door die druppel stikstof zou het afsluitende watje, wat zich onderin het spermarietje bevindt, eruit kunnen gaan exploderen.

De minimale ontdooitemperatuur die men aan moet houden is dus 25° C. Na ontdooiing moet het sperma niet weer aan een lagere temperatuur dan de ontdooitemperatuur worden blootgesteld. Dit om beschadiging van de spermatozoa door koudeshock te voorkomen. In omstandigheden waarin de buitentemperatuur hoog is, is dit gemakkelijk te realiseren. In alle andere gevallen vraagt dit veel omdenken. De maximale ontdooitemperatuur die men aan moet houden is 30° C. Dit is een strikte grens, omdat de pistolet doorgaans door de persoon, die de inseminatie zal gaan uitvoeren, op de rug onder de kleren wordt meegenomen. En de temperatuur is daar doorgaans zo'n 30° C. En dus geen 37° C, zoals foutievelijk zou kunnen worden verondersteld.

De pistolet moet idealiter dezelfde temperatuur hebben als het ontdooiwater wat bij de ontdooiing van het sperma is gebruikt. Dit wordt op de meest eenvoudige wijze bereikt door de pistolet korte tijd in hetzelfde waterbad te zetten als dat waarin het sperma wordt ontdooid. Water heeft een letale invloed op sperma. Warmt men de pistolet in een waterbad op, dan moet men er terdege voor zorgen dat men het spermarietje niet in een natte pistolet plaatst. Dit kan men het beste doen door het water er met een ferme zwaai uit en van af te slaan. Om dit zo effectief mogelijk te doen is het wel raadzaam om de drijfstang van de pistolet eerst even een eindje omhoog te trekken (± 15 cm).

N.B. Klik voor algemene informatie over het ontdooien van rietjes diepvriessperma, op de volgende link: ontdooien


Wilt u meer informatie over rundvee-inseminatie en de vruchtbaarheidsproblematiek? Klik dan HIER voor het openen van de site www.ybema.org